Persoonlijke grenzen en ruimte
Je voelt dat er een grens wordt overschreden.
Maar hoe gebeurt dat precies? Wat is bewaken jouw grenzen eigenlijk?
Bewust zijn van eigen en andermans grenzen vraagt om taal zowel voor de grenzen zelf als voor de innerlijke ruimte binnen die grenzen.
Nick Blaser (systeemtherapeut en psychiater) zorgt voor die taal en ontwikkelde de methode voor ‘self boundary awareness’. Dat helpt mij bijzonder goed om grensoverschrijdingen niet alleen snel door te hebben, maar ook om goed te benoemen wat er precies gebeurt. Daardoor kan ik mijn eigen ruimte beter afbakenen en heb ik meer de regie over wie en wat ik toelaat. Dat geeft zelfbewustzijn en rust.
Ik-grensbewustzijn is de basis om contactvol grenzen te stellen en die van anderen te respecteren.
Jouw ik-grens bakent jouw innerlijke ruimte af. Die innerlijke ruimte bevat alles dat maakt dat jij jezelf bent. Hoe meer je je bewust bent van wat die ruimte bevat en de afbakening ervan, des te vanzelfsprekend zijn jouw grenzen en herken je andermans grenzen.
Je gaat ondervinden wat jouw innerlijke ruimte bevat. Een deel hoort ontegenzeggelijk bij jou. Misschien niet alles, zoals emotionele ballast van anderen, maatschappelijke verwachtingen, overtuigingen van ouders en instituties, grote verantwoordelijkheden of gevoelens van je partner. Soms ontbreken mooie elementen of hebben ze een miezerig plekje, bijvoorbeeld jouw kwaliteiten, ervaringen en overtuigingen.
Met persoonlijk werk kun je jouw innerlijke ruimte helemaal op orde maken zodat je werkelijk bij jezelf thuis en tot rust komt.
Voor ondersteuning van jouw persoonlijk grenswerk:
- coaching traject,
- losse consult met 3-dimensionele verbeelding van jouw innerlijke ruimte met afbakening,
- self-boundary awareness training