Geschiedenis
2002 – heden
In 2002 raken Louise Arnold Bik en Marc Coenders (leerarchitect) in gesprek fenomenologische en de didactische systeembenaderingen. Direct ontstaat het initiatief voor een spel of instrument. Later completeren Hilde Mulder (coach) en Patricia Govaert (industrieel ontwerpster) het ontwikkelteam. Meubelmaker Jan van Tiggelen realiseert de spelstukken – de kern van het instrument – en, na de nodige prototypes, wordt in 2004 de eerste verkoopbare serie geproduceerd.
Vanaf dat moment geeft Louise regelmatig ééndaagse instructieworkshops voor iedere professional -met of zonder ervaring in de systemische benadering -. Daarnaast verzorgt ze instructies en introducties bij beroepsorganisaties, intervisiegroepen, opleidingen en leiderschapsprogramma’s.
In 2016 zijn zo’n 500 toolkits in omloop bij nog meer enthousiaste gebruikers met een grote verscheidenheid aan beroepsgroepen en organisaties in binnen- en buitenland.
Vakmanschap
De werkwijze wordt veelvuldig gebruikt bij delicate en impactvolle situaties en vraagstukken. Dat verdient materiaal dat is gemaakt met zorg en afstemming.
De spelstukken vormen de wezenlijke componenten zijn de spelstukken, die dan ook met zorg worden gemaakt door Jan van Tiggelen.
Voor het herschrijfbare vlakje ontdekte hij, na veel experimenteer- en speurwerk, whiteboard laminaat. Vervolgens ontwikkelde hij een procedé om het whiteboard voor eeuwig op het schuine bovenvlakje vast te zetten.
Voor elke nieuwe serie spelstukken selecteert Jan vijf houtsoorten die zowel kwalitatief goed en verwerkbaar zijn en samen interessant combineren. Sommig hout laat hij jaren drogen om het opnieuw te keuren voordat het tot spelstukken mag worden verwerkt.
Het productieproces bestaat uit tientallen kleinere en grotere stappen.
Naast de precisie van het maken van de vorm met het schrijfvlakje, zijn er vele gangen voor de verfijnde afwerking.
Na bijna 15 jaar mogen we vaststellen dat de stukken bestand zijn tegen intensief gebruik en de tand des tijds.
Informatie over het hout