+31(0)6 47408063 info@louisearnoldbik.nl

Partners in contact

Samenwerken vraagt balans

Of samenwerkingspartners elkaar al vele jaren of slechts korte tijd kennen, er zijn altijd al patronen, wisselende rollen, verschillende bijdragen en belangenverschillen ontstaan. De één nam ooit het initiatief, de ander zocht veel uit of neemt een groot netwerk mee, de één is  specialist in het ene, de ander in iets anders. Het is voortdurend koorddansen om de balans in ‘bijdragen en ontvangen’ gezond te houden en dat is wel belangrijk voor de sfeer en energie in de samenwerking.

Ook als iedere samenwerkingspartner vol goede wil en  inzet meedoet, gaat energie verloren als verschillen en onbalans onderhuids gaan doorwerken. 
Vaak komt dat niet op tafel want werk en de harmonie hebben prioriteit. Niet zelden ervaren één of meerdere partners ‘dat er iets niet klopt’, maar is niet duidelijk wat dat is en dus moeilijk te bespreken. Zo’n ongrijpbare dynamiek gaat op den duur veel invloed krijgen. Dan is het helemaal zaak toch wat tijd te maken voor verheldering. Erkenning doet wonderen, een enkele keer is er meer nodig. 

Het is heel vruchtbaar om periodiek alle positiewisselingen, momenten van onbalans, kleine irritaties en heugelijke gebeurtenissen de revue te laten passeren, elkaars positie, perspectief en beleving erbij te kennen. De erkenning daarvan is vaak genoeg.
Regelmatig hier kort aandacht aan besteden, houdt de samenwerking gezond, voorkomt toekomstig gedoe en houdt energiek.

Alles wat op tafel komt, broedt niet onder het tapijt. 

Opgeruimde samenwerking

Neem gelegenheid
om alles te benoemen en te erkennen:
Toets gezamenlijke waarden en plannen.
Onderzoek of balans op orde is.
Geef aandacht aan losse eindjes en blinde vlekken.
Verhelder onderlinge dynamieken.

Zo blijven kwaliteiten en energie beschikbaar .

Dus doe periodiek een samenwerkingsscan
als een APK voor een ruisvrije samenwerking.

Casus

Telefoontje op vrijdagmiddag: “Wij tweeën gaan maandag naar de Kamer van Koophandel om ons bedrijf in te schrijven. We willen eerst bij jou langs zodat we precies weten wat we precies onder ons gezamenlijke bedrijf laten vallen en wat we apart blijven doen.”

Gelukkig lukte het me tijd te maken. We besteedden ongeveer een uur om de gezamenlijke historie door te nemen. Dat bleek cruciaal gezien hun historie vol onderlinge positiewisselingen. De ene partner was ooit de opleider van de ander, die zijn opleider weer een opdracht had gegeven. Weer later waren ze collega’s binnen hetzelfde bedrijf. Stap voor stap volgden we de historie om alle rolwisselingen bewust af te sluiten.
Daardoor werd de samenwerking vrij voor een frisse start en gelijkwaardig partnerschap.

Na dat eerste uur bleven er vragen over. Welke activiteiten zouden ze bij de gezamenlijke onderneming onderbrengen en wat  binnen ieders eigen praktijk houden?
Om heldere keuzes mogelijk te maken, zetten we het hele landschap 3-dimensioneel op tafel: zowel ieders eigen als de gezamenlijke achtergrond met de verscheidenheid aan activiteiten en doelgroepen.
Door zorgvuldig waarnemen werd duidelijk welke activiteiten en doelgroepen om gezamenlijke kracht vroegen.
Andere onderdelen en doelgroepen vroegen om de vertrouwde inzet van de individuele ondernemer.

Na zo’n 2 uur vertrokken deze twee ondernemers naar de Kamer van Koophandel met een helder en gedeeld beeld voor de nieuwe  onderneming.

Aanleidingen samenwerkingsconsult

“Onze joint venture startte met twee partners. Nu komt er een derde bij. Hoe zorgen we dat zij beseft dat de trein al rijdt en toch de ruimte ervaart om gelijkwaardig te kunnen bijdragen ?”

“We zijn zowel zakelijk als privé partners. Hoe houden we het uit elkaar? Hoe zorgen we dat we elkaar zakelijk aanspreken zonder dat het onze privé relatie schaadt?”

“Twee jaar geleden starten we ons bedrijf en maakten het eerste half jaar een vliegende start. Sindsdien leidt ons bedrijf een kwakkelend bestaan. We zijn al heel lang bevriend en dat blijven we!

9 + 2 =