+31(0)6 47408063 contact@louisearnoldbik.nl

“Energiek samenwerken zonder verborgen ballast en met duidelijke verantwoordelijkheden/energielekken ”

Samenwerking kent altijd een geschiedenis met wisselende rollen en belangen. Ook als iedere samenwerkingspartner integer en met volle inzet meedoet, kan energie verloren gaan. Ook zonder dramatische gebeurtenissen is het regelmatig nodig om alle positiewisselingen, zaken in onbalans, kleine irritaties en heugelijke gebeurtenissen de revue te laten passeren, elkaars positie en gevoelens erbij te kennen.

Neem gelegenheid om alles te benoemen en te erkennen.
IJk opnieuw gezamenlijke waarden en plannen.
Laat zoalle energie naar de gezamenlijke onderneming gaan.

Doe een APK voor een ruisvrije samenwerking.

Telefoontje van een ondernemer: “Wij tweeën gaan maandag naar de Kamer van Koophandel om ons bedrijf in te schrijven. We willen eerst bij jou langs zodat we precies weten wat we precies onder ons gezamenlijke bedrijf laten vallen en wat we apart blijven doen.”
Gelukkig lukte het om tijd vrij te maken. We besteedden ongeveer een uur om de gezamenlijke historie door te nemen. Dat was echt nodig, want er waren nogal wat positiewisselingen geweest: de ene partner was ooit de opleider van de ander, die zijn opleider weer een opdracht had gegeven en weer later werkten ze als collega’s bij een ander bedrijf. Dit alles namen we stap voor stap door om het goed af te ronden, zodat de ruimte vrij werd voor een frisse start en gelijkwaardig partnerschap.

Zowel voorheen als nu speelden diverse organisatiesystemen een rol en dat bleef verwarrend.
Daarom zetten we het hele landschap 3-dimensioneel op tafel: zowel de eigen als gezamenlijke achtergrond met activiteiten en doelgroepen. Vanzelf werd duidelijk welke activiteiten en doelgroepen om gezamenlijke kracht vroegen. Andere onderdelen en doelgroepen vroegen om de al bekende inzet van de ondernemer apart. Na zo’n 2 uur wisten deze twee ondernemers wat ze wel en niet gezamenlijk gingen ondernemen.

Enkele aanleidingen voor samenwerkingsconsult:
“Onze joint venture startte met twee partners. Nu komt er een derde bij. Hoe voorkomen we dat zij beseft dat de trein al rijdt en toch gelijkwaardig kan bijdragen ?.”
“We zijn zowel zakelijk als privé partners. Hoe houden we het uit elkaar? Hoe zorgen we dat we elkaar zakelijk aanspreken zonder dat het onze privérelatie beïnvloedt?”
“Twee jaar geleden starten we ons bedrijf en maakten een vliegende start. De laatste tijd kwakkelt het. We zijn al heel lang vriend(in)en dat blijft gelukkig wel goed gaan.”

13 + 9 =