+31(0)6 47408063 contact@louisearnoldbik.nl

“Energiek samenwerken zonder verborgen ballast”

Samenwerking kent altijd een geschiedenis

Of samenwerkingspartners elkaar al vele jaren of slechts korte tijd kennen, er zijn altijd al patronen, wisselende rollen, verschillende bijdragen en belangenverschillen ontstaan. De één nam al meer initiatief, de ander zocht meer uit of neemt een groot netwerk mee, iemand is meer specialist in het één, een ander weer in iets heel anders. En zo zijn er nog heel wat meer factoren.

Ook als iedere samenwerkingspartner integer en met volle inzet meedoet, kan energie verloren gaan doordat de verschillen niet zo bewust zijn, maar onderhuids wel gaan doorwerken. Alles wat op tafel komt, broedt niet onder het tapijt.

Ook zonder dramatische gebeurtenissen is het regelmatig nodig om alle positiewisselingen, zaken in onbalans, kleine irritaties en heugelijke gebeurtenissen de revue te laten passeren, elkaars positie, perspectief en beleving erbij te kennen.

 

Opgeruimde samenwerking

Neem gelegenheid om alles te benoemen en te erkennen.
Ijk gezamenlijke waarden en plannen.
Verhelder onderlinge dynamieken.
Geef aandacht aan losse eindjes en blinde vlekken.
Maak de energie vrij voor gezamenlijk ondernemen.

Doe een APK voor een ruisvrije samenwerking.

Casus

Telefoontje op vrijdagmiddag: “Wij tweeën gaan maandag naar de Kamer van Koophandel om ons bedrijf in te schrijven. We willen eerst bij jou langs zodat we precies weten wat we precies onder ons gezamenlijke bedrijf laten vallen en wat we apart blijven doen.”

Gelukkig lukte het me om tijd vrij te maken. We besteedden ongeveer een uur om de gezamenlijke historie door te nemen. Dat was echt nodig, want er waren nogal wat positiewisselingen geweest. De ene partner was ooit de opleider van de ander, die zijn opleider weer een opdracht had gegeven en weer later waren ze collega’s in dienst bij een ander bedrijf. Dit alles namen we stap voor stap door om alle rolwisselingen bewust af te sluiten. De ruimte werd vrij voor een frisse start en gelijkwaardig partnerschap.

Na dat eerste uur waren we nog niet klaar. Ook nu bleef het warrig welke activiteiten onder de gezamenlijke onderneming werden ondergebracht en wat elk binnen de eigen praktijk zou houden.
Om heldere keuzes mogelijk te maken, zetten we het hele landschap 3-dimensioneel op tafel: zowel ieders eigen als de gezamenlijke achtergrond met de verscheidenheid aan activiteiten en doelgroepen.
Door zorgvuldig waarnemen werd duidelijk welke activiteiten en doelgroepen om gezamenlijke kracht vroegen.
Andere onderdelen en doelgroepen vroegen om de vertrouwde inzet van de ondernemer apart.

Na zo’n 2 uur vertrokken deze twee ondernemers naar de Kamer van Koophandel met een gezamenlijk helder beeld voor de gezamenlijke  onderneming.

Mogelijke aanleidingen voor een samenwerkingsconsult

“Onze joint venture startte met twee partners. Nu komt er een derde bij. Hoe zorgen we dat zij beseft dat de trein al rijdt en toch de ruimte ervaart om gelijkwaardig te kunnen bijdragen ?”

“We zijn zowel zakelijk als privé partners. Hoe houden we het uit elkaar? Hoe zorgen we dat we elkaar zakelijk aanspreken zonder dat het onze privé relatie schaadt?”

“Twee jaar geleden starten we ons bedrijf en maakten het eerste half jaar een vliegende start. Sindsdien leidt ons bedrijf een kwakkelend bestaan. We zijn al heel lang bevriend en dat blijven we!

8 + 1 =