+31(0)6 47408063 info@louisearnoldbik.nl

Banden met Nederland-Indië

Banden met Nederland-Indië

Nederland en het huidige Indonesië hebben al eeuwen een sterke band, waarin veel is gebeurd. Veel pijnlijke gebeurtenissen zijn door de generaties heen bedekt gebleven, zijn vaak nog steeds pijnlijk om onder ogen te zien en nog steeds verborgen. Er is gemigreerd tussen het Oosten en de Lage Landen. Indo’s hebben rijk gekleurd bloed, vaak van meerdere verschillende volken. Dat kan tegelijkertijd verwarrend zijn én kracht geven.
Ook dragen vele nazaten van Indiëgangers de gevolgen van het kolonialisme, Japanse bezetting en Indonesische vrijheidsstrijd. De hoeveelheid mogelijke perspectieven is bijna niet te overzien, wat wordt versterkt doordat veel van die geschiedenis in zwijgzaamheid is besloten.
De invloed is nog steeds dagelijks merkbaar, zowel maatschappelijk als op persoonlijk niveau. Kinderen en kleinkinderen van mensen die in Indonesië of Nederlands-Indië werden geboren, woonden of werkten, hebben vaak nog een sterke binding met dat land. Zij ondervinden daar de prettige en onprettige kanten van.
Ook zonder directe familieband kunnen Nederlanders zich sterk met Indonesië verbonden voelen.

Met mijn eigen eeuwenlange familiehistorie van VOC tot planter, mijn Javaanse grootmoeder en mijn vader die de Birmaspoorlijn overleefde, begon ik in 2003 met de workshops ‘banden met Nederlands Indië’. Sindsdien volgden er tientallen en werden Indo’s en totoks met een Indische familiegeschiedenis een speciale doelgroep. Regelmatig verwijzen collega-coaches en therapeuten cliënten door voor een individueel opstellingsconsult of een langer coaching traject.

Veel Indische mensen worstelen met de noodzaak zichzelf te profileren en posities te ontlenen aan persoonlijke verdiensten. Ze vissen achter het net, zien anderen de veren opstrijken en komen zelf niet uit de verf. Tegelijkertijd ervaren zij innerlijk wel hun kracht en competentie.

Terugkerende thema’s: té bescheiden of onopvallend zijn, zichzelf wegcijferen ten dienste van anderen, niet thuis of zich gespleten voelen, angsten, schuldgevoel afstandelijke ouders, hechtingsproblemen e.d.

“Ik heb heel veel gehad aan de opstellingen rondom vraagstukken van Nederlands Indië. Niet alleen mijn eigen vraag maar ook de opstellingen van anderen hebben veel te weeg gebracht. Mentaal kan ik het niet verwoorden, maar ik voel het in mijn lijf: trots, kracht, begrip.”
– Uit een e-mail van een deelnemer –

9 + 12 =